Nos, az történt, hogy amikor kitaláltam a blog témáját, akkor úgy gondoltam, hogy rengeteg időm lesz és kísérletezhetek a régi receptekkel. Aztán beiratkoztam egy iskolába, így a szabadidőm igencsak megcsappant.
Azon kívül, bár ezek a régi receptek igazán izgalmasak, azért nem minden nap sütök süteményt. Főzni viszont monden nap kell, a család férfi tagjai ezt igénylik.
Szóval, kis változtatás: a gasztronómiai kalandjaim egyéb részletei is szerepelni fognak a blogon. Rögtön az első más téma ez a mai bejegyzés:-)
Nem is olyan régen találtam egy videot, amelyben egy francia szakács megmutatja, hogyan kell kicsontozni a csirkét. Ez annyira megtetszett, hogy ki kellett próbálnom.
Egyébként is nagyon szeretem a töltött csirkét, főleg gombával, petrezselyemmel ízesítve. A hagyományos töltött csirkével csak az a probléma, hogy a bőr alá kevés töltelék fér, könnyen szakad a bőr, nem lehet szeletelni, csak darabolni.
D e a kicsontozott csirkével egészen más a helyzet.
Íme a recept:
1 db kicsontozott grillezni való csirke ( csonttal együtt kb. 1,2 - 1,5 kg )
só, bors
2 db száraz zsemle
2 db tojás
só, bors
2 csokor petrezselyem
1/2 kg gomba, lepirítva
A csirkét kicsontozzuk és előkészítjük töltésre így. Megsózzuk, borsozzuk.
A zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és a tölteléket beletöltjük a csirkébe. Mivel ez egy elég laza töltelék, én összevarrtam a bőrt és utána kötöztem a csirkét, ez szép formát adott neki.
Tepsibe tettem, aláöntöttem egy bögre vizet, letakartam alufóliával és egy órát pároltam 180 fokos sütőben ( nem melegítettem elő ).
Egy óra alatt gyönyörűen átsült, akkor levettem a fóliát és 220 fokra emeltem a sütő hőmérsékletét, kb. 40 perc alatt pirosra és ropogósra sült a bőre is. Közben figyeltem, hogy egy kicsi víz mindig legyen alatta, hogy ne égjen oda a zsiradék a tepsibe.
Nagy felfedezést tettem: a kerámia bevonat sokkal jobb, mint a teflon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése