Magamról

Saját fotó
Pest megye, Hungary
Csipkekészítés, szabás-varrás, sütés-főzés.... csupa olyan dolgok, amiket egy "rendes" háziasszony csinál

2017. szeptember 3., vasárnap

Glutén-, búzaliszt-, tejmentes póréhagymás pite



Gluténmentes tésztát készíteni nem nehéz. De azt elérni, hogy a gluténmentes tészta hasonlítson az eredetileg búzalisztes receptekhez, az már "nagy művészet" XD
Nagyon szeretek pitét készíteni, de az interneten és speciális szakácskönyvekben fellelhető receptek kipróbálásakor kemény, ízetlen, néha ehetetlen lett az eredmény.
Többszöri kísérletezés után, végre sikerült egy olyan tésztát előállítanom, ami igenis hasonlít az eredeti pitetésztához.

Mivel  eléggé intuitív módon sütök-főzök, tehát a pillanatnyi kedvemhez képest igen kreatívan kezelem a hozzávalókat és azok mennyiségét, sokszor gondot okoz elmondanom a receptet azon kedves ismerőseimnek, akik ezt igényelnék. A titok az ízlés és a kóstolás, valamint az alapvető főzési folyamatok ismerete.
 Főzésnél ez rendben is van, de sütés közben nem lehet a tésztához még egy kis ezt-azt hozzáadni.

Ezt a pitetésztát viszont másodszor úgy készítettem el, hogy pontosan mértem és feljegyeztem a hozzávalókat és mennyiségeket.


Tészta hozzávalói:
15dkg rizsliszt
7 dkg tápiókaliszt
8 dkg zöldbanánliszt
1 cs szárított sütőélesztő
2 ek útifűmaghéj
12,5 dkg vaj vagy laktózmentes vaj vagy margarin
2 tojás
1 kk cukor
1 tk só
5 ek fehérbor


Töltelék:
2 nagy póréhagyma
2 csokor petrezselyem
15 dkg bacon
csipet só, bors
3 ek olaj
1 ek vaj vagy laktózmentes vaj vagy margarin
6 db tojás
2 dl tejmentes főzőkrém



1. A hagymatöltelék elkészítésével kezdem. A póréhagymát kb. 0,5 cm-es szeletekre vágom, kevés olajon sóval puhára párolom. Amikor elkészült, további melegítés nélkül hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és egy kanál vajat. Összekeverem, és hagyom hűlni.


2. Közben egy tálban összekeverem a tészta száraz hozzávalóit. A vajat kockákra vágva hozzáadom, és elmorzsolom.

                                        



 



3. A morzsalékba beleteszem a két egész tojást és a bort. Az egészet alaposan összegyúrom. A tészta elválik az edény falától. Jól nyújtható, de gombóccá összeálló állagúnak kell lennie.


4. A tésztát két sütőpapír között kinyújtom, majd egy vajazott, lisztezett pite formába simítom. A tésztára sütőpapírt fektetek, teleszórom lencsével ( ez súlyozza le a tésztát elősütés közben ). 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.








5. Az elősütött tésztába beletöltöm a hideg hagymatölteléket. Hat tojást 2 dl tejmentes főzőkrémmel és sóval kikeverek, ezt a hagymás töltelékre öntöm, hogy a tészta pereméig érjen. Végül megszórom az elősütött baconnel és újabb 35-40 percre  visszateszem a sütőbe.                                                      








Ha elkészült, hagyom kihűlni. Könnyen szeletelhető piknik fogás az erdmény.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése