Minden nap főzök, mégis ritkán jutok el addig, hogy lefotózzam és közzétegyem az étkeket.
Most viszont sikerült lencsevégre kapni a vasárnapi menü fő attrakcióját, a sárga töltelékkel töltött dagadót.
Úgy kezdődik minden, mint bármely más töltött dagadónál: hentes, felszúrás, sózás, borsozás, pihentetés.
A töltelék is hasonló a köznapi, kenyér alapú változathoz, azonban a fűszerezés miatt a végeredmény mégiscsak eléggé különleges.
5 személyre készítettem a húst, ezért egy kb. 1,5 kg-os darabot vásároltam.
A töltelékhez 2 db száraz német zsemlét beáztattam, majd amikor mindenhol jól átázott, kinyomkodtam.
Került bele 2 tojás, 1 evőkanál dijoni mustár, só, egy teáskanálnyi Raas-el hanout fűszerkeverék, 15 dkg házi tehénsajt reszelve, és egy púpozott evőkanál zsemlemorzsa, mert szeretem, ha a tölteléket is lehet szeletelni és nem folyik szét :)))
Kézzel jól összekevertem, betöltöttem a húsba, a hús nyitott száját szépen bevarrtam.
A fedős tepsim aljába 3 evőkanálnyi oliva olajat locsoltam, rátettem a húst, mellé sok paradicsomot és paprikát dobtam, és egy kis pórét valamint néhány gerezd fokhagymát is.
2 dl vizet öntöttem alá, lefedtem és 180 fokon 1,5 órán át sütöttem. 1 órán keresztül hozzá sem kell nyúlni, utána kétszer meglocsoltam a levével, hogy ne száradjon ki a teteje.
Gyönyörű pirosra sült.
Hagytam kissé kihűlni, és csak azután szeleteltem, mert sokkal könnyebb, mint forrón.
Fejes ( tölgylevél ) salátával kínáltam, amelynek öntete egy bársonyos mustármártás lett:
dijoni mustárt, oliva olajat, egy kevés balzsamecetet, sóval és kevés cukorral simára kevertem, ezt csöpögtettem az alaposan megmosott tölgylevél salátára.
Mit mondjak, az utolsó morzsáig elfogyott!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése